сряда, 27 август 2014 г.

Мода, облекло и бижута

Бижутата и украшенията като цяло са се носили доста години, те не са нито от вчера, нито от днес. Историята им е дълга и интересна, винаги са имали една основна цел, да правят хората по-красиви, да подчертават хубавото в тях и да прикриват лошото. Но това всички го знаем, в тази статия ще си говорим за нещо по-различно. За красота, мода, стил, бижута, аксесоари и любов. Бижутата не се носят от бедните хора или поне така е било в миналото. Те са били дар само за свръхбогатите или за т.нар. средна класа. Такава средна класа съществува в немските градове преди много години. Още тогава в някои пристанищни центрове, немците са били носители на множество богатства, което ги е направило доста самоуверени. Благодарение на това, че на тези пристанища акостират кораби с разнообразни стоки от цял свят. Така тази самоуверена прослойка в обществото започва да носи бижута с повод или без.

С едно бижу или пък с цялостното облекло, човек може да изрази множество неща, да покаже своя стил, националната си гордост или любовта към определени неща. Не е изключено с аксесоарите да се покаже привързаност или пък интереси в областта на политиката. Редица облекла имат своята специфична цел, но някои от тях излизат от характерната си сфера на употреба и се носят от много хора. Подобен е смисълът на облеклата тип морски костюми, които са раирани в синьо и бяло. Всички те са предназначени за моряците от морския флот, но едва ли ще ви изненадам ако ви кажа, че днес се носят от всякакви хора, които просто са решили да отидат на море и да изглеждат по-разчупено.


Интересна е тезата, свързана с облеклото на мъжете и жените, още от Древен Египет или Гърция, те са били доста близко едно до друго. Тогава наистина не се забелязват големи различия между дамско и мъжко облекло. В годините обаче това се променя. Така в едно патриархално общество вече мъже и жени носят напълно различни дрехи. Може би това  е донякъде свързано с функцията в обществото, работата която се изпълнява от едните и другите. Най-вероятно ролите, които изпълняват мъжете и жените оказват влияние и в различието на тяхното облекло. Това е така, защото мъжете постепенно започват да имат по-голяма и важна функция в живота на хората, те водят войни, осигуряват прехрана, избират съпругите си и правят куп други важни неща за едно семейство, това разбира се налага тяхното облекло да бъде малко по-различно. И точно те да налагат основните модни тенденции спорет това, кое е по-удобно и приятно за носене според тях. За сметка на мъжете, жените е трябвало да опазват своите добродетели и да бъдат верни на своите съпрузи.


Като говорим за облекло и бижута, обаче винаги едни хора са правили рязко впечатление и са се отличавали значително от другите без значение за коя точно епоха говорим. Става въпрос за т.нар. любовни жрици или наречени днес проститутки. Те се отличават с изключително оскъдното си и провокативно облекло, окичени с привличащи погледа бижута и аксесоари по цялото си тяло. Моралът, който притежавали тези жени е бил доста по-различен от на останалите, за тях едно нещо е било напълно нормално и логично, за разлика от другите, които напълно го отричат. Цялата тази сексуалност и показност обаче преди години не била достъпни за всички, окичените с бижута дами са извършвали съответните услуги само на определени господа от аристокрацията. Те са носели евтини дамски колиета, които обаче са изглеждали повече от внушително, а в комбинация с корсет и подходящо облекло на сравнително разголеното си тяло са изглеждали изключително привлекателно за всички мъже.


Няма коментари:

Публикуване на коментар