вторник, 25 ноември 2014 г.

Какво трябва да знаме при покупка на златни бижута?



Едно златно бижу, никога няма да излезе от мода! Качествата на златото придават на всеки един елемент в повече класа и изтънченост. Златото е изделие, което може да се обработва в най-различни превъплъщения за различни цели. Златарите буквално се развихрят с него. Освен това е доста скъп метал и като цяло винаги запазва стойността си, поне за сега де. Никой не знае какво ще стане вбъдеще.

Но знаете ли характеристиките на златото?

Чистотата на златото и на някои други скъпоценности се отбелязва с „Карат“. Каратът е показател за съдържанието на злато в изделието. Колкото по-високо е числото на каратите, толкова повече е съдържанието на злато, но и цената се покачва значително разбира се.

24К е равно на 99,9 % злато и се нарича „чисто злато“. Такова съдържание на злато се разпространява в Арабските страни, Далечния Изток и други заможни държави, които могат да си го позволят, просто защото имат добри залежи на злато.

22 К е 91,6 % златно съдържание също се продава в Арабските страни и Малайзия, но може да се намери и в Индия, Бангладеш, Пакистан.

21К се равнява 87,5% златно съдържание. Разпространен и в арабските страни, но и Персийския залив.


18К са 75,0% злато. 18-каратови бижута са разпространени в Европейските и средиземноморски страни.
14 К е с количество на златото 58,5%. Бижута с такъв карат се изработват в Русия и страните от бившия СССР. Също може да се открият и позлатени с такова количество злато бижута и в България.

Защо се налага смесването на злато с други метали?
Колкото ценни и скъпи, бижутата от чисто злато обаче, нямат достатъчна твърдост, което ги прави неподходящи за всекидневна употреба. Щом се смеси с друго вещество, то може да получи много различни качества: допълнителен блясък, твърдост, цвят и други. Никой не иска златния му пръстен да се смачка върху пръста му. Дори и тези, които искат напълно чисто злато не съзнават понякога, че 24 К злато не изглежда толкова добре, а и не се характеризира нито с този красив блясък, нито пък с издръжливост, която трябва да има. В този случай примесите на други метали са по-скоро положително нещо.


Редно е да споменем, че някои от бижутата се изработват за получаване на ефекта „бяло злато” и "червено злато". Това се получава с обработка на повърхността родий. Хубавото на този вид обработка е, че не отнема от теглото или качеството на златото, а само сменя визията.
Типовете маркировка за златно съдържание.
В Европейските държави са установени маркировки, указващи златното съдържание на всяко. Например като тези:

750 е равно на 18К злато.
585 но вече старото 583 е 14К злато.
417 се равнява на 10К злато.
Освен тези цифри, може да има друг вид маркировка, като лого на фирмата, ако е някоя голяма или утвърдила се на пазара. Или направо на бижуто да си пише карата на златото. Например 18К. В България се задължава да има маркировка „585“, поставяна от данъчните служби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар